Żywienie w przedszkolu to niezwykle ważne wydarzenie. Wiąże się z zaspokajaniem elementarnej potrzeby biologicznej dziecka.
Posiadamy własną kuchnię, w której przygotowywane są posiłki dla dzieci. Nie stosujemy gotowych przypraw z polepszaczami smaku zapachu. Preferujemy wszelkiego rodzaju zioła oraz dodatki naturalne. Naszym dzieciom zapewniamy cztery smaczne i zdrowe posiłki dziennie. Desery są przygotowywane na bazie soków i świeżych owoców, a nie półproduktów - proszków!!!
Posiłki w naszym przedszkolu są smaczne i zdrowe, dostosowane do upodobań i potrzeb rozwojowych dzieci.
Jadłospis jest zgodny z obowiązującymi normami żywieniowymi przewidzianymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Przestrzegamy zasad HACCP i wymagań Sanepidu.
· Posiłki są zbilansowane i pełnowartościowe
· Jemy warzywa sezonowe
· Nasze panie kucharki stale podnoszą swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursach zdrowego żywienia dzieci
· Dzieci piją gotowane przez nas kompoty,
· Uczymy dobrych nawyków żywieniowych
· Przekazujemy dzieciom wiedzę na temat zdrowego stylu życia i zdrowego żywienia
Często trafiają do przedszkola dzieci, które z natury są „niejadkami”, lub takie, które poznają smak niektórych potraw dopiero w przedszkolu.
Zapewniamy Państwa, że w przedszkolu czynimy wiele starań, aby posiłki przygotowywane dla dzieci były smaczne, zdrowe, przyrządzone zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami o charakterze posiłków domowych.
W czasie pobytu w przedszkolu dzieci korzystają z posiłków spożywanych o stałych porach:
ok. 8.30 – śniadanie
10.30 – II śniadanie
11.30 – Obiad (dwudaniowe)
13.30 – podwieczorek
Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do spożywania posiłków. Przede wszystkim:
- nie zmuszamy do jedzenia
- zachęcamy
- nie popędzamy
W każdej sali znajduje się woda mineralna, z której dzieci zawsze mogą korzystać.
Przedszkole uczestniczy w ogólnopolskim programie "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy". Program ma charakter profilaktyczny. Odpowiednie zalecenia, przykładowe jadłospisy oraz wzorce dla przedszkolnych stołówek mają sprawić, że posiłki wydawane dzieciom będą znacznie zdrowsze, urozmaicone i bogate w witaminy. Dzięki temu maluchy nie będą miały problemów z wagą, a ich rozwój nie zostanie niczym zakłócony.
W ramach programu osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci zapoznają się z zasadami racjonalnego żywienia i uczą się układania zdrowych jadłospisów, a także technikami przyrządzania potraw.